Al meer dan 40 jaar voor de bakker!

Hellema Chocolade werd opgericht in 1970 door de vader van de huidige directie, dhr. B. Hellema. Na jarenlang een goedlopende banketbakkerij in Den Haag gerund te hebben, werd hij bedrijfsleider bij een wafelfabriek in het noorden van het land. Maar toch wilde hij wat anders, hij wilde weer eigen baas zijn. Daarom werd in 1970 de knoop doorgehakt en startte hij in Almelo met de productie van chocolade-cups en later met handwerkchocolaatjes, beide nog steeds belangrijke pijlers onder het bedrijf. Nadat in 1983 zoon Jelmer in de zaak kwam en in 1989 zoon Bouwe, werd in 1991 het bedrijf uitgebreid met de productie van chocolade garneringen en decoraties.

Sinds 2001 is Hellema Chocolade B.V. gecertificeerd volgens de BRC-standaard op basis niveau. In 2003 is certificering behaald op hoog niveau van deze BRC-standaard. Op 1 april 2010 bestond Hellema Chocolade B.V. 40 jaar. In de afgelopen 40 jaar zijn wij groot geworden door klein te blijven met gevoel voor het ambacht en, net als u: liefde voor het vak! Onze producten stralen ambacht en vakmanschap uit. Ook in 2010 hebben wij een nieuwe lijn decoraties ontwikkeld die deze ambachtelijke sfeer van uw producten benadrukt. Deze decoraties spelen in op de groeiende vraag naar authentieke en ambachtelijke producten.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Ook wij zijn ons bewust van de rol die wij spelen binnen het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, hoewel onze mogelijkheden als kleine organisatie natuurlijk niet onbeperkt zijn. Een van onze doelen is dan ook de milieubelasting van onze productie zo laag mogelijk te houden en daar waar mogelijk nog verder te verlagen. Hier zijn wij ons al jaren van bewust en binnen onze bedrijfsvoering is dit al jaren beleid. Zo is ons bedrijfspand optimaal geïsoleerd en wordt energie-arme verlichting toegepast. Sinds augustus 2010 wordt regenwater direct afgevoerd naar het oppervlaktewater, zodat dit relatief schone water niet nodeloos gezuiverd wordt. Verder optimaliseren wij onze afvalstroom; papier/karton, plastic etc. worden gescheiden verzameld en afgevoerd, wat tot resultaat heeft dat wij niet meer restafval hebben dan een gemiddeld huishouden.

Hellema Chocolade ondersteund enkele regionale en nationale organisaties die zich inzetten voor gehandicapten en enkele culturele verenigingen op het gebied van toneel, muziek en sport. Dit kan d.m.v. giften maar ook door acties op het gebied van een verkoopactie ten bate van de clubkas. Wij sponsoren het werk van diverse landelijke organisaties op het gebied van onderzoek naar de behandeling van kanker door middel van onze jaarlijkse chocoladeletteractie.

Eerlijke chocolade

In 2010 startten wij met het gebruik van zogenaamde “eerlijke chocolade”; op aanvraag maken wij de gewenste producten van UTZ Certified chocolade. De cacaobonen voor deze chocolade worden gekocht van boeren en coöperaties die door de UTZ-organisatie worden ondersteund in hun bedrijfsvoering d.m.v. voorlichting, scholing en een gegarandeerde prijsstelling. Hierdoor wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen verminderd en wordt de kwaliteit van de cacao en de opbrengst per hectare verhoogd en wordt ontbossing tegengegaan. Ook wordt kinderarbeid en slavernij teruggebracht.